7 tips voor een perfect geschoren paard

  • Posted on
  • By Milou
  • 0
7 tips voor een perfect geschoren paard

Het is oktober en de paarden beginnen weer een wintervacht te ontwikkelen. Dit komt omdat de temperatuur daalt, maar ook omdat het minder lang licht is op een dag. De wintervacht stelt je voor de keuze om je paard te gaan scheren, daarvoor hebben wij een aantal tips opgesteld.

 

Basiskennis

Voordat je gaat scheren, is het belangrijk om wat basiskennis te hebben over je paard en zijn vacht. Je kunt de wintervacht namelijk ook proberen dun te houden, waardoor scheren wellicht niet nodig is. Begin daarvoor tijdig met dekens, merk je dat het in de nacht wat kouder begint te worden, kun je het paard een ongevoerde deken opleggen, zoals de Dominick Lite. Zorg dat je paard fit is en genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt voor de lichaamsprocessen die hem warm houden. Krijgt je paard toch een wintervacht en scheer je hem niet, dan heeft hij het al warm als het kwik boven de 15 graden stijgt. Door inspanning kan de temperatuur in de spieren oplopen tot wel 45 graden. Het paard moet deze warmte kwijtraken, anders raakt hij oververhit. Een ongeschoren paard zal tijdens je training flink gaan zweten. Leg je paard een zweetdeken op, om te voorkomen dat hij te snel afkoelt en daardoor last krijgt van stijfheid. Dominick heeft verschillende zweetdekens voor alle seizoenen. Het duurt relatief lang totdat een paard met een dikke, ongeschoren wintervacht is opgedroogd, daardoor kan hij het alsnog koud krijgen en ziek worden. Wil je dit voorkomen, dan kan het handig zijn om je paard te scheren.

 

Wanneer?

Wil je dat je paard er perfect uitziet voor een wedstrijd, fotoshoot of evenement? Scheer hem dan 14 dagen voorafgaand aan dit moment. De vacht krijgt dan tijd om te herstellen en jij hebt de tijd om eventueel wat plekjes bij te werken. Zo heeft je paard op het juiste moment de perfecte vacht.

 

Waar?

Scheer je paard op een rustige plek, om schrikken te voorkomen. Het is handig als er iemand is die je kan helpen, door bijvoorbeeld het paard vast te houden. Houd het orenspel goed in de gaten en houd er rekening mee dat het paard toch kan schrikken. Kniel daarom niet, dan kom je niet snel weg wanneer het paard een pasje opzijzet.

 

Wat doe je vooraf?

Schoonmaken is de sleutel tot een mooi geschoren paard. Het beste is om het paard de avond voorafgaand aan zijn scheerbeurt te wassen. Zorg dat hij zeker droog is wanneer je begint met scheren. Vuil en modder maken de messen van het scheerapparaat bot, dus voor een streepvrij resultaat moet je paard perfect schoon zijn. Maak naast het paard, ook het scheerapparaat en de messen goed schoon.

 

Hoe vaak oliën?

Wanneer je scheerapparaat schoon is en je messen geslepen zijn kun je aan de slag. Vergeet niet je messen tussendoor goed te oliën. Zo glijdt het scheerapparaat soepel over de vacht en voorkom je dat het ongelijkmatig scheert. Smeer ieder kwartier wat olie op de messen, in het gaatje aan de bovenkant maar ook aan de zijkanten en de onderkant.

 

Hoe voorkom je strepen?

Scheer in lange halen, om strepen zo veel mogelijk te voorkomen. Je drukt met het scheerapparaat een beetje op de huid, dus je ziet altijd enkele lijnen. Als je heel secuur werkt, dan trekken de lijnen in een half uur weer weg.

 

Weer wassen?

Was je paard na zijn scheerbeurt opnieuw. Daarmee haal je alle losse, kriebelende haren weg en spoel je het doffe laagje huidvet van zijn huid. Het wordt tijd om je paard een deken op te leggen, en het is wel zo fijn als hij schoon onder deze deken gaat. Dominick voorziet je van alle gewenste dekens, van staldeken tot waterdichte weidedeken. Kijk ook eens naar onze Puffed Fleece, een ideale onderdeken voor jouw geschoren paard.

 

Wat nu?

Als je paard geschoren is, wil je hem uiteraard zo lang mogelijk mooi houden. Gebruik na het rijden een warme, dikkere zweetdeken zodat hij niet te snel afkoelt en het niet koud krijgt. De Cosy Collar Fleece is perfect voor de koudere wintermaanden. Een bekend beeld bij geschoren paarden is dat de borst kaal is van de deken. Met een Dominick deken kun je dit voorkomen! Door de goede pasvorm kan het paard zich vrij bewegen en krijgt hij geen drukplekken op de schouders, wel zo fijn én zo mooi.

 

Bron: Dominick/BitMagazine

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
By using our website, you agree to the usage of cookies to help us make this website better. Hide this message More on cookies »