Equismart - Positieve psychologie om een betere ruiter te worden

Equismart - Positieve psychologie om een betere ruiter te worden

Positieve psychologie is een stroming binnen de psychologie die de nadruk legt op mogelijkheden, in plaats van op onmogelijkheden. Op The Pony Club Coaching Conference in het Britse Hartpury lichtte professor Tony Ghaye toe hoe positieve psychologie invloed kan hebben op ruiters en hun prestaties.

Doe het, doe het goed, doe het beter

“Een van de beste manieren om beter te worden is iets proberen en dan reflecteren op wat je deed. Leer hiervan en gebruik wat je geleerd hebt in de toekomst. Dit staat bekend als experimenteel leren”, legt Ghaye uit, die met ruiters en trainers uit alle hippische disciplines werkt. Hij waarschuwt dat er geen waarde ligt in enkel reflecteren op je fouten, maar dat je ook moet reflecteren op de dingen die goed gingen, waarom deze dingen goed gingen en hoe je ze in de toekomst goed kunt blijven doen.

 

Laat dingen los

Ghaye legde uit dat je niet zou moeten focussen op het oplossen van zwaktes en op dingen die niet zo goed gaan. Vaak moet je deze dingen laten gaan, zodat je ruimte in je hoofd kunt creëren om nieuwe dingen te leren. “Vasthouden aan negatieve gevoelens en gedachtes brengt je nergens. Als je altijd enkel denkt aan de dingen die misgingen, wordt dat probleem in je gedachten telkens groter. Los de problemen die je tegenkomt op of laat ze los.” Hij legt ook uit dat ruiters zich moeten focussen op doelen en niet op teleurstellingen. Wanneer je dit als ruiter niet doet, loop je het risico om het plezier in het rijden te verliezen.

 

Houd de controle

“Als je aan het rijden bent, wanneer voel je je dan op je best?”, vroeg Ghaye aan het publiek. “Het emotionele deel van je brein beheerst alles – het beïnvloedt hoe je je voelt en dat beïnvloedt wat je denkt, wat op zijn beurt van invloed is op wat je doet. Soms kunnen je emoties zo sterk zijn dat ze je oordeel vertroebelen, waardoor het leren omgaan met de gevoelens in je brein een enorme impact op je rijprestaties heeft.” Professor Ghaye stelde dat het belangrijk is te begrijpen hoe we ons voelen tijdens het rijden.

 

Gebruik je sterke punten

Weet jij wat je sterke punten zijn? Word bekend met je sterke punten in prestatie en karakter, gebruik ze dan zo vaak als je kunt. Als je bijvoorbeeld veel aandacht voor detail hebt (prestatie) en veel zelfdiscipline (karakter), zorg er dan voor dat je deze sterke punten gebruikt bij het rijden.

 

Praat

Als je je altijd zorgen maakt over wat mensen van je vinden, hoe goed je rijdt op wedstrijden en of je voldoende vooruitgang boekt, zal dit je rijden verslechteren. Het opkroppen van je gevoelens is ongezond. Praat met mensen over hoe je je voelt en wat je denkt. Zorg goed voor je mentale gezondheid en ontwikkel een positief gevoel. “Om goed te rijden en jezelf te ontwikkelen in de sport, is het belangrijk dat je aandacht schenkt aan hoe je je voelt, niet alleen wat je kunt doen,” zegt Ghaye.

 

Geloof in jezelf

Iedereen heeft soms twijfels aan zichzelf, maar als je jezelf kent en weet wat voor jou werkt, kun je dit makkelijker oplossen. Professor Ghaye legde uit dat positieve psychologie ons ertoe aanzet onze slechte gewoonten in goede gewoonten te veranderen met het doel goed te rijden. “Je zelfvertrouwen opbouwen is een fundamenteel onderdeel van een positieve benadering om je rijgedrag te verbeteren”, legt hij uit. “Omring jezelf niet met negatieve mensen, zoek feedback op je rijden en hou de dingen in het juiste perspectief. We komen allemaal van tijd tot tijd even in een negatieve spiraal en we raken een beetje kapot, maar de laatste keer dat ik het heb gecontroleerd, kunnen zelfs gebroken krijtjes nog steeds kleuren!”

 

Zelf in vorm?

Voel je jezelf comfortabel in het zadel, of kun je juist wel wat positieve psychologie gebruiken? Het is fijn meegenomen als je paard alvast in vorm is! Zijn spieren houd je warm met de juiste set dekens van Dominick. Een weidedeken van Dominick is 100% waterdicht, zodat je paard niet met een natte deken komt te staan en een kou vat. In deze tijd van het jaar is de mooie Cosy Collar Fleece perfect geschikt als zweetdeken. Je paard niet goed in zijn vel? Probeer eens een van de supplementen van Ewalia. En stel je voor, je paard en jij zijn in perfecte vorm maar een stortbui gooit roet in het eten. Flexars zorgen ervoor dat jij stevig in het zadel zit en met Hirzl houd je de teugels in handen!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »