Hoe werkt natuurlijk ontwormen?

  • Geplaatst op
  • Door Milou
  • 0
Hoe werkt natuurlijk ontwormen?

We zijn gewend om onze paarden jaarlijks enkele keren te ontwormen met chemische wormkuren. Maar wist je dat het ook anders kan? Met de juiste kruiden kun je een paard ook natuurlijk ontwormen.

Ontwormingsmiddelen

Chemische ontwormingsmiddelen zijn geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Deze kunnen dus alleen door de dierenarts worden verstrekt en vallen onder de groep 'medicijnen' omdat ze bijwerkingen kunnen hebben. Naast een chemische wormkuur kun je ook kruiden gebruiken die het darmmilieu veranderen en tegelijkertijd de afweer versterken. De larven die in de darmen worden opgenomen, kunnen zich daardoor niet ontwikkelen tot wormen. Wormen voelen zich niet thuis in dit darmmilieu en verdwijnen via de ontlasting. Ontwormen met kruiden is al jarenlang geleden bedacht. In de vroegere eeuwen waren er veel meer paarden dan nu, uitwerpselen lagen op elke weg en de kans op besmetting was heel groot. Mensen zochten toen naar het juiste voer om wormbesmetting te voorkomen, deze eeuwenoude formule is nu opnieuw onderzocht. 

 

Resistentie

Om in Nederland een chemische wormkuur te verkrijgen, dient een mestonderzoek te worden uitgevoerd. Alleen bij 200 tot 250 eieren per gram mest mag chemische ontworming worden uitgevoerd. Veel paardeneigenaren zijn voorzichtiger geworden met ontwormende behandelingen. Het wordt aanbevolen om een ontwormingsmiddel jaarlijks te wisselen, of van dosis tot dosis. Dit omdat de bezorgdheid voor resistentie toeneemt. Bij wormresistentie zijn wormen niet meer gevoelig voor bepaalde ontwormingsmiddelen. Het veelvuldig gebruiken van wormmiddelen kan resistentie veroorzaken.

 

Natuurlijk ontwormen

Naast chemische ontworming, is ook het natuurlijk ontwormen van een paard mogelijk. Dit kan een goede optie zijn voor paarden die niet goed reageren op reguliere ontwormingsmiddelen, een waardevolle aanvulling of vervanging. Paarden kunnen gevoerd worden met mierikswortel of wormkruid, deze plant heeft een wormverdrijvende werking. Voorwaarde voor een wormafstotende darmomgeving is wel dat het darmslijmvlies stabiel is. Ook dit kan begunstigd worden door het voeren van kruiden, met name bittere kruiden. Ewalia heeft een voedingssupplement ontwikkeld ter ondersteuning van een gezonde darmflora en ter bevordering van een natuurlijke anti-wormomgeving in het maag-darmkanaal. De Ewalia Parex is een prima alternatief voor preventieve chemische ontworming!

Bron: Ewalia

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »